Siste dag av juni er her, og juli er rett rundt hjørnet. De fleste teller ned dagene til ferien starter, deilig! Over Norges land er det derimot noen hundretalls mennesker som ikke ser lyst på sommeren og ikke gleder seg til fortsettelsen. Årets sommer har vært ille… igjen! Uten en krone i lønn, med ukentlig hets for å aldri gjøre nok sliter frivillige seg til bristepunktet og noen detter over og orker ikke mer. Dette er hverdagen vår, og hverdagen til andre frivillige i våre søsteravdelinger.
Norge KRYR av hjemløse dyr som trenger hjelp, og det øker for hvert eneste år. Finn.no og Facebook er stappfullt av dyr som gis bort, i hovedsak er det annonser om katter. Det er trist, det er frustrerende og det er hjerteskjærende.
Disse tallene er helt ferske, men hjelp av flere søsteravdelinger har vi tatt telling, hvor mange dyr som er inne og får hjelp akkurat i dag…
1207
Fantastisk, ikke sant!? 1207 dyr får i disse minuttene du leser hjelp av en frivillig organisasjon, av frivillige mennesker som gjør dette på fritiden sin, fordi de ikke har samvittighet til noe annet. Det at situasjonen har blitt som den har blitt er rett og slett tragisk. 1207 dyr trenger i dette øyeblikket å bli ivaretatt av en organisasjon, for de er sviktet av menneskene som skulle være deres hjem. Og tallet viser ikke en brøkdel av hvor mange som faktisk trenger hjelp. Kun på vår venteliste fra 1 januar er det 168 dyr som venter på plass til å komme inn, og dette er kun de vi vet om, mørketallene er nok mye større.
Katter, kaniner, marsvin, hamster, hunder, degus, chinchilla, undulater, duer, kråke, rådyr, slanger og rev. 1207 dyr totalt fordelt på 19 av våre 27 avdelinger. Tenk på alle andre som også gjør en frivillig jobb og har en organisasjon der du bor.
Vi ønsker pålagt ID-merking! Dette er ikke hele løsningen mot hjemløse dyr, men det er en begynnelse. Dette jobber vi med daglig, vi vet at dette vil gi en effekt. Men det er ikke alle som er enig, landbruksministeren Olaug Vervik Bollestad mener å ha løsningen klar og den er enkel:
«Et slik påbud vil ikke ha den nytteeffekten vi håper på, og vi har ikke noen som kan håndheve et slikt påbud. Det er først og fremt eiere selv som må ta dette ansvaret og ikke det offentlige», sier statstrådet.
Folk må ta ansvar? Mener Olaug Bollestad at nå med hennes uttalelser så vil det Norske folk våkne opp? Sånn var det ja, jeg må ta ansvar….
Vi håper uttalelsene hennes er basert på uvitenhet, og ønsker gjerne å vise henne deler av hverdagen vår så hun kanskje forstår hvor ille det er? Så vi ønsker gjerne å invitere henne som frivillig hos oss en uke og to.
Vi er enig i en ting, folk MÅ ta ansvar! Og det må skje nå! Folk må kastrere dyrene sine, og folk må ID-merke. Men det trengs også hjelp fra det offentlige for å sette en brems på denne økningen som har satt full fart i Norge.
Sommeren er så vidt i gang, men vi har fått sett og kjent på så mye allerede. Dyrlegene ringer hver uke med dyr som er levert til avliving. Frivillige får dyr dumpet inn i hagen sine. Kattunger svinner hen og dør i armene våre. Dyr blir skutt med hagle/luftgevær. Dyr kastes ut av bilvinduer i fart. Katter blir funnet i bur langt inne i skogen forlatt, i poser og i esker. Katter som så vidt er i live blir funnet da eier er på ferie, og de har vandret men finner ikke mat og vann. Mattilsynet henter ut dyr som blir i forferdelige tilstander som frivillige igjen må ta hånd om, for i Norge bistår ikke det offentlige i å ta vare på dyrene etter de er hentet ut.
Desperat prøver vi å hjelpe så mange vi kan, så godt vi kan. Men, hvem har egentlig ansvaret? Det offentlige skygger banen og mange privatpersoner gir rett og slett blanke… Er det virkelig forventet at de hundrevis av frivillige skal sitte med hele driten? Uten betaling, uten bonuser, med helsa på spill og bli tråkket på for en gjør noe eller ikke gjør nok. Gud forby at helsa skulle briste slik at en blir sykemeldt fra sin vanlig jobb, da er man attpåtil samfunnsnylter også..
Takk til avdeling Nord Trøndelag, Drammen, Bergen, Lillehammer, Fredrikstad, Flekkefjord, Harstad, Farsund, Gjøvik Toten, Finnmark, Bodø, Mandal, Lofoten og Vesterålen, Ringerike, Vestfold, Kongsberg og Sandefjord-Larvik for hjelp med tall.