ID-merking gir dyret en legitimasjon som verken kan mistes eller forfalskes.
Hvert år kommer mange dyr bort fra familien. De hopper kanskje ut av vinduet eller går seg bort på ukjente områder. Mange privatpersoner og hjelpesentre finner bortkomne dyr, men å sørge for en lykkelig gjenforening er ikke like lett: Hvordan kan man vite hvor dyret bor? Ved å ID-merke gjør du denne oppgaven mulig.
Hva er ID-merking?
Tidligere ble ID-merking utført ved at man tatoverte et nummer på dyret, for eksempel i øret til en katt. Etter hvert har slik tatovering blitt erstattet med ID-merking med mikrochip. Dette er en liten kapsel, på størrelse med et riskorn, som injiseres under huden på dyret. Prosessen gjøres av en veterinær og er rask og smertefri – ingen bedøvelse er nødvendig. Prisene ligger normalt på mellom 500 og 1000 kroner.
Etter injisering blir kapselen omsluttet av bindevev og vil ligge i ro der den ble injisert. Mikrochipen er programmert med et nummer som vil følge dyret resten av livet. Nummeret kan leses av med en skanner som finnes på en rekke steder i landet, blant annet hos veterinærer, Dyrebeskyttelsen Norges lokalavdelinger politiet og Viking.
Hvorfor ID-merke?
ID-merking kan sammenlignes med å utstyre ditt familiedyr med en legitimasjon som verken kan mistes eller forfalskes – det er den eneste permanente metoden for å identifisere familiedyr. Hvis ditt familiedyr går seg bort eller blir stjålet kan dyret senere identifiseres og komme tilbake til deg. Uten ID-merking er dyret i større grad overlatt til seg selv. Halsbånd kan mistes eller bli revet av og uten noen form for identifisering er det en svært vanskelig jobb å gjenforenes med det tapte familiemedlemmet.
Med ID-merking øker sansynligheten for en lykkelig gjenforening. Personen som har funnet dyret kan ta det med til nærmeste mikrochipskanner og lese av ID-nummeret. Dette nummeret slås opp på internett, blant annet på Dyr.no. Der vil din kontaktinformasjon dukke opp. Hvis du allerede har ID-merket ditt dyr er det derfor viktig å huske på å holde din kontaktinformasjon ajour.
Du kan også lese om ID-merking på dyreidentitet.no